ДОПОМОГА НА ДІТЕЙ ЄДИННИКАМ І І ІІ ГРУПИ
Податки

Допомога на дітей єдинникам І і ІІ групи

Мабуть нікого вже не дивує вибірковий підхід Уряду при надання соціальних виплат. Але все ж цікаво було б запитати в урядовців, чи гірше ФОП-єдинник (ІІІ група) і чому діти до 10 років потребують допомоги, а ті кому 11-12 років її позбавлені. То що ж маємо нині?

Порядок виплати допомоги на дітей фізичним особам – підприємцям, які обрали спрощену систему оподаткування і належать до першої та другої групи платників єдиного податку, затверджений постановою КМУ від 22.04.2020 р. № 329, а набув чинності 05.05.2020.

Допомогу на дітей призначатимуть і виплачуватимуть громадянам України, іноземцям та особам без громадянства, які постійно проживають в Україні.

1. Допомога на дітей призначається на період карантину та на один місяць після дати його відміни одному з батьків (опікуну) на кожну дитину до досягнення нею 10 річного віку (включно) у розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для дітей відповідних вікових груп станом на 1 січня 2020 р., і виплачується щомісяця за повний місяць

Допомога на дітей призначається з місяця звернення і виплачується через установи уповноважених банків відповідно до Порядку виплати пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки в банках, затвердженого постановою КМУ від 30.08.1999 р. № 1596.

2.Розмір допомоги на дітей до 6 років  становить ─ 1779 грн, від 6 до 10 ─ 2218 грн.

У разі досягнення шестирічного віку дитиною, на яку виплачується допомога на дітей, її розмір переглядається з урахуванням відповідного розміру прожиткового мінімуму з наступного місяця.

3. Обов’язкова умова для її виплати платникам єдиного податку І та ІІ групи ─ вони мали сплатити ЄСВ за усі місяці 2019 року або протягом усіх місяців 2019 року після державної реєстрації ФОП.

Допомога на дітей не призначається на дітей, на яких виплачується компенсація послуги “муніципальна няня”.

4. Документи для отримання допомоги на дітей. Заявуу паперовій або електронній формі із зазначенням рахунку в установі уповноваженого банку та інші  документи, необхідні для призначення допомоги на дітей заявник подає/надсилає органу соцзахисту населення.

До заяви у паперовій формі заявник додає такі документи:

  • копії свідоцтв про народження дітей віком до 10 років;
  • довідку з Пенсійного фонду України про сплату ЄСВ (індивідуальні відомості про застраховану особу за формою ОК-7);
  • копію документа, що підтверджує право на постійне проживання в Україні (для іноземця та особи без громадянства);
  • копію рішення районної, районної у м. м. Києві держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі її утворення) ради, сільської, селищної, міської ради ОТГ або суду про встановлення опіки (у разі здійснення опіки над дитиною).

До заяви в електронній формі заявник додає такі документи/відомості:

  • фотокопії свідоцтва про народження дітей віком до 10 років або відомості про свідоцтва про народження дітей (серія, номер, дата видачі, ПІБ дитини, ПІБ батьків);
  • фотокопію довідки з ПФУ про сплату ЄСВ (індивідуальні відомості про застраховану особу за формою ОК-7);
  • фотокопію документа, що підтверджує право на постійне проживання в Україні (для іноземця та особи без громадянства);
  • фотокопію рішення районної, районної у м. м. Києві держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі її утворення) ради, сільської, селищної, міської ради ОТГ або суду про встановлення опіки (у разі здійснення опіки над дитиною).

5. Куди звертатися ФОП-єдинникам І і ІІ гпупи за допомогою під час карантину? 

Допомогу на дітей ФОП (єдиний податок І і ІІ група) можуть оформити онлайн:

· заповнивши електронну форму на офіційному веб-сайті Міністерства соціальної політики www.msp.gov.ua в розділі “е-сервіси”

або

· за посиланням – https://dopomoga2fop.ioc.gov.ua

або

· скориставшись Єдиним порталом державних послуг «Дія».

6. На розгляд документів для призначення допомоги на дітей органом соціального захисту населення відведено три робочі дні з дня отримання заяви з усіма документами.

Отже, порядок виплати допомоги дітям ФОП запрацював, але чи будуть кошти на такі виплати. Адже в бюджеті коштів немає, замість того щоб його наповнили платникам податків заборонили працювати.  Нині ж маємо затримки і соціальних виплат, допомоги від безробіття.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.