ЛИСТОК НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ НА ПЕРІОД САМОІЗОЛЯЦІЇ
Кадри і зарплата

Листок непрацездатності на період самоізоляції

 Низку змін внесено до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455 (далі – Інструкція № 455).

 Так не пройшло й два місяці від початку карантину як лікарям, які надають первинну меддопомогу,  дозволили на період карантину відкривати листки непрацездатності  на підставі звернення та опитування хворого за допомогою засобів телефонного зв’язку або інтернет-телефонії з обов’язковим відповідним записом у медичній карті амбулаторного хворого.

Розділ 5 Інструкції № 455 взагалі викладений у новій редакції й визначає порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність при карантині. Що там прописано?

Перше ─ на період тимчасового відсторонення від роботи осіб, робота яких пов’язана з обслуговуванням населення, які були в контакті з інфекційними хворими або є бактеріоносіями, у разі неможливості здійснення тимчасового переведення за згодою на іншу роботу, не пов’язану з ризиком поширення інфекційних хвороб, листок непрацездатності видається лікарем-інфекціоністом або лікуючим лікарем на підставі результатів досліджень лабораторних центрів МОЗ (п. 5.1 Інструкції № 455).

Ця норма була й раніше, але тепер уточнили, що листок непрацездатності з причиною «контакт з хворими на інфекційні захворювання та бактеріоносійство – 6» може видавати лікуючий лікар на підставі лабораторних досліджень медичних центрів.

Друге на період перебування застрахованої особи в самоізоляції, обсервації, в тимчасових закладах охорони здоров’я (спеціалізованих шпиталях), у закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) відповідно до постанови КМУ “Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID – 19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2″ від 11.03.2020 р. № 211, крім хворих осіб, листок непрацездатності видається лікуючим лікарем на строк, визначений законодавством та галузевими стандартами у сфері охорони здоров’я.”

Нагадаємо, що проект змін до Інструкції № 455 передбачав, що буде введена додаткова причина непрацездатності, пов’язана з самоізоляцією через COVID-19, але як бачимо цього не сталося.  

Звісно, у роботодавців виникає логічне питання: як розпізнати такий листок непрацездатності й яка причина непрацездатності в ньому буде вказана. Тож чекаємо роз’яснень від МОЗ і Фонду соцстраху, поки ж дочекаємося й карантин закінчиться.

На думку посадовців деяких територіальних відділень Фонду соцстраху листку непрацездатності і в діагнозі має бути зазначено «самоізоляція». Причина непрацездатності  – «контакт з хворими»  та інфекційні захворювання.

Наказ МОЗ «Про затвердження Змін до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян» від 27.04.2020   № 963.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.