Податкові перевірки ПДФО й ЄСВ: ризикові операції
Кадри і зарплата,  Перевірки,  Податки

Податкові перевірки ПДФО й ЄСВ: ризикові операції

Податковий мораторій дав можливість підприємствам трохи розслабитися, адже податкові перевірки переносяться через карантин,  плани коригуються й вірогідно податківці повною мірою зможуть приступити до фактичних перевірок тільки з наступного року.

З одного боку це добре, проте не забуваймо, що нині в ПКУ є норма, що запрацює з 01.01.2021 і надасть можливість проводити податкові перевірки та нарахувати податкові зобов’язання з ПДФО та військового збору на заробітну плату та інші виплати, пов’язані з трудовими відносинами, за останні 7 років.

Декого навіть уже попередили: в наступному році чекайте на податкову перевірку щодо правильності нарахування та сплати ПДФО, ЄСВ і військового збору за періоди з 2013 по 2020.

Тож нагадаймо, на що звертають увагу податківці під час таких перевірок.

Витрати на відрядження

Ситуація 1. Працівників підприємства направляють у відрядження по Україні, до авансових звітів підтвердні документи не надаються. За авансовим звітом відшкодовуються тільки добові витрати на підставі наказу про відрядження.

Позиція ДПС – у даному випадку податкова вбачає відразу 2 порушення:

  1. Немає документа, що підтверджує перебування працівника у місці відрядження;
  2. Не доведений зв’язок відрядження з господарською діяльністю підприємства.

Нормативне обґрунтування позиції ДПС містить пп. «а» пп. 170.9.1 ПКУ:

  • суми добових у межах України визначаються згідно з наказом про відрядження та відповідними первинними документами (абз. 11-12);
  • за відсутності зазначених відповідних підтвердних документів сума добових включається до оподатковуваного доходу платника податку (абз. 14);
  • будь-які витрати на відрядження не включаються до оподатковуваного доходу платника податку за наявності документів, що підтверджують зв’язок такого відрядження з господарською діяльністю роботодавця/сторони, що відряджає.

Такими документами зокрема (але не виключно) можуть бути: запрошення сторони, що приймає, діяльність якої збігається з діяльністю роботодавця/сторони, що відряджає; укладений договір чи контракт; інші документи, які встановлюють або засвідчують бажання встановити цивільно-правові відносини; документів, що засвідчують участь відрядженої особи в переговорах, конференціях або симпозіумах, інших заходах, які проводяться за тематикою, що збігається з господарською діяльністю роботодавця/сторони, що відряджає.

Як діють податківці у даному випадку?

Повну суму добових за всі дні відрядження включають до бази оподаткування й оподатковують як надміру витрачені кошти, донараховуючи податкові зобов’язання

Страхування працівників: чи буде ЄСВ і як визначати базу оподаткування

Ситуація 2. Підприємство укладало довгострокові договори страхування життя на користь працівників, суму страхових внесків оподатковували, але ЄСВ не нараховували.

Позиція ДПС – у даному випадку податківці часто знаходять 2 поширені порушення:

  1. тут йдеться про надання виплати працівникам у негрошовій формі. Тому базу оподаткування ПДФО потрібно визначати з застосуванням негрошового коефіцієнта, а військового збору – без нього;
  2. на суму страхових внесків, сплачених підприємством на користь працівників за довгостроковими договорами страхування життя, нараховується ЄСВ.

Нормативне обґрунтування позиції ДПС містить:

  • п. 164.5 ПКУ, який приписує визначати базу оподаткування негрошових виплат з застосуванням негрошового коефіцієнта;
  • пп. 2.3.4 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 № 5, який відносить суму страхових внесків, сплачених підприємством на користь працівників за довгостроковими договорами страхування життя до виплат соціального характеру у складі зарплати (заохочувальні та компенсаційні виплати).

Як діють податківці у даному випадку?

Донараховують податкові зобов’язання з ПДФО, донараховують зобов’язання з ЄСВ із застосуванням штрафних санкцій і пені.

Нарахування ЄСВ на зарплату осіб з інвалідністю

Ситуація 3. Працівника з інвалідністю прийняли на роботу й нараховували  на його зарплату ЄСВ за ставкою – 8,41% на підставі індивідуальної програми реабілітації.

Позиція ДПС – у даному випадку вони не вбачають підстав для застосування ставки ЄСВ у розмірі 8,41%.

Нормативне обґрунтування позиції ДПС містять абз. 2-3 п. 8 р. ІІІ Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 № 449. У ній зазначено:

  • нарахування єдиного внеску в розмірі 8,41%, здійснюється з дати встановлення групи інвалідності (але не раніше одержання завіреної копії довідки до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії) та закінчується датою припинення інвалідності;
  • завірення копії довідки здійснюється безпосередньо підприємством, установою або організацією.

 Як діють податківці у даному випадку?

Донараховують зобов’язання з ЄСВ із застосуванням загальної ставки – 22% (а не 8,41%), а також штрафних санкцій і пені.

Про те, як самому себе перевірити й підготуватися до податкової перевірки – на тренінгу “Як бухгалтеру самостійно підготуватись до податкової перевірки”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.