Заповнення ФОП «карантинного» звіту з ЄСВ за 2020 рік
Кадри і зарплата,  Податки

Заповнення ФОП «карантинного» звіту з ЄСВ за 2020 рік

Більшість підприємців і інших самозайнятих осіб це питання хвилюватиме на  початку наступного року. Проте для тих, хто припиняє державну реєстрацію (знімається з обліку платником ЄСВ)  це важливо й нині.

Так за березень-травень 2020 року звільнили від сплати ЄСВ підприємців, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність та членів фермерських господарств у рамках проведення заходів щодо запобігання поширенню коронавірусній хворобі. Ті ж, хто припиняє державну реєстрацію (знімається з обліку платником ЄСВ) у 2020 повинні подавати «ліквідаційний» звіт за Формою № Д5 протягом 30 календарних днів..

Тому й виникає питання: як заповнювати показники графи 3 і 4 таблиці 1 Звіту про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (Форма № Д5 (річна)) при визначенні бази нарахування ЄСВ за звітний рік зазначеним платникам ЄСВ?

 Графа 3 «Сума чистого доходу (прибутку), заявлена в податковій декларації/Самостійно визначена сума доходу/Частка розподіленого доходу» Звіту про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску таблиці 1 Форма № Д5 (річна)) заповнюються залежно від категорії платника єдиного внеску:
    

Підприємці на загальній системі оподаткування та особи, які провадять  незалежну професійну діяльність, – у рядках графи 3 за кожен календарний місяць проставляють середньомісячний оподатковуваний дохід, який отримують, розділивши річний чистий дохід (прибуток), задекларованого у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, на кількість місяців, протягом яких такий платник перебував на обліку як платник ЄСВ

 Підприємці на спрощеній системі оподаткування, – в рядках графи 3 за кожен календарний місяць зазначають самостійно визначену сума доходу, але не менше розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць.
   

 Члени фермерського господарства – в рядках графи 3 за кожен календарний місяць в вказують середньомісячний оподатковуваний дохід, розділивши річний розподілений дохід, отриманий ними від чистого прибутку фермерського господарства у звітному році, що підлягає оподаткуванню ПДФО на кількість  місяців, протягом яких такий платник перебував на обліку  як платник єдиного внеску.

У графі 4 «Сума доходу, на яку нараховується єдиний внесок, з урахуванням максимальної величини» таблиці 1 Форми № Д5 за березень, квітень, травень 2020 проставляють прочерки.

Показники інших календарних місяців, протягом яких такий платник перебував на  обліку як платник єдиного внеску, заповнюють на загальних підставах.

Отже, порядок заповнення таблиці 1 Форми № Д5 залишається незмінним, єдине що у її графі 4 за березень-квітень (місяці звільнення від сплати ЄСВ) суми доходу не заповнюємо.

Проте страховий пенсійний стаж за березень-травень 2020 буде зарахований таким звільненим платникам ЄСВ.  А ось стосовно страхового стажу для призначення лікарняних та інших страхових виплат аналогічної норми поки що немає.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.